24.4.2013 HUHDASJÄRVEN HISTORIAA

Keskiviikkona 24.4. kuuntelimme Seuratalossa mielenkiintoiset esitelmät ”Korpea vai kaskenkaatajia” Huhdasjärven pohjasedimenteistä saatuihin tietoihin nojaten. Tutkimusryhmästä:  Teija Alenius, Teemu Mökkönen ja Antti Lahelma oli paikalla esitelmöimässä kaksi ensinmainittua. Teija Alenius kertoi pohjanäytteenotosta ja aineiston analysoinnista. Teemu Mökkönen (kotoisin Kouvolasta) puolestaan kertoi Jaalan alueen esihistoriallisista löydöistä sekä alueen asuttamisesta. Siitepölyanalyysissä ensimmäiset merkit ihmistoiminnasta ilmaantuvat Huhdasjärvellä aikavälillä 5260-4260 eKr, jolloin seudulla on kasvanut ohraa ja viljatattaria. Huhdasjärvi on kuroutunut muinaisesta Itämerestä arviolta noin 8500 eKr, josta lähtien pohjaan on kertynyt tutkittavaa orgaanista liejua kolme metriä paksulti. Tutkimuksiin on saatu lisää apurahaa ja kohteena on nyt sedimentin pintakerros maanviljelyksen ja asuttamisen selvittämiseksi.

Paikalla oli esitelmöitsijöidenkin yllätykseksi yli 60 innokasta kuulijaa. Esitelmätilaisuuden aluksi ja väliajalla voimme nauttia Lehikon Annikin ja Seppälän Matin kahvitarjoilusta. Esitelmätilaisuuden oli Verlaan järjestänyt Paula Niskala.

Lue lisää…

Vastaa