Tauno Sorvalin saalis 8.7.2024

Tanen kalastustaito (ainakin haukien suhteen) on ollut tiedossa ja tässä lisää todistusaineistoa. 
Hauen strategiset mitat paino 7,4 kg ja pituus 107 cm; kalastuspaikkana Iso-Kamponen.

Jos innostuit, kireitä siimoja…

Uistin-Kuusamo

Kalastaja-Tane-ja-saalis

Hauki-matkalla ruokapöytään

Toritalkoot 25.5.2024

 Kymmenen talkoolaista oli  lähtenyt torihommiin.

Aloitimme viemällä torikahvion tuolit kirppikseltä ex-taxilla torialueelle. On siitä tilasta edelleen iloa, kun mahtuivat kaikki yhteen kuormaan. Yllätys – jo ennen yhtätoista toripöytiä lastattiin peräkärryyn useamman (4) miehen voimin.

Toripöydät heittivät “talviturkkinsa” perusteelliseen pesuun. Siitepöly aiheutti haasteita ja selvisi ehkä voittajana maaliin. Siitepölyä on ilmassa niin paljon, että ennen lauantaita kaikki pöydät vaativat uuden kuurauksen. Liisa piti huolen, että torikomero on putsattu ja puunattu kesäkautta varten.

Työt tehtiin ripeästi, ei muuta kuin kohti Levonrannan talkookiitosta. Kallion Auli oli ahkeroinut valmiiksi grillimakkarat ja nokipannukahvi luonnonhelmassa kruunasi yhdessäolon.  Tosin hyttyset pitivät huolen siitä, ettei sinne koko päiväksi jääty kuppaamaan.

Kiitos paljon talkoolaisille, joiden ansiosta olemme askeleen lähempänä ensi lauantain tori- ja kirppisavajaisia.

Verlan Seudun Kyläyhdistys ry

teksti ja kuvat Arja Sorvali

 

 

Verlan kesätorin 2024 ohjeet myyjille

Verlan museoalueella sijaitsevan kesätorin tiedot myyjille löytyvät nyt kotisivuilta.  (esim. aukioloajat, pöytähinnat, pöytävaraukset jne.)

Saat kattavat tiedot toritoiminnasta kotisivun päävalikosta KAUPPAPAIKKA > Kesätori -alavalikkoa klikkaamalla tai  linkistä KESÄTORI.

Tervetuloa kesätorille
Verlan Seudun Kyläyhdistys ry

Pyörylän latulaatikkoarvonta 16.4.2024

Vuonna 2023 ei ollut latukirjauksia ollenkaan, joten pikku hiljaa ollaan taas pääsemässä hiihtämisen makuun.
Hiihtokelejä ei kukaan tiedä ennen kuin kausi on ohi ja tänä talvena ei kelit olleet kummoiset peltolatuhiihtoa ajatellen.

Ensimmäinen kirjaus latulaatikkoon on tehty 30.1. ja viimeinen 9.3. päivämäärien välillä on 13 kirjausta.  Yksitoista eri henkilöä on käyntinsä merkinnyt vihkoon.

Jokainen hiihtäjä on oikeutettu yhteen arpaan kirjausmäärästä riippumatta (koskettaa lähinnä Matti Hälikkää).  Voittaja arvottiin kyläyhdistyksen hallituksen kokouksessa 16.4.  Joona Iiskola voitti 20 € lahjakortin kauppakeskus Veturiin. Onnittelut Joona!

Kiitos latujen tekijälle, Seppo Pukkilalle.

Arja Sorvali
Verlan seudun kyläyhdistys ry

Pilkkimestaruuskilpailut 13.4.2024

Mestaruuksien ratkominen aiheutti monelle päänvaivaa, josko jäälle on enää mitään asiaa. Aurinko helotti monena päivänä ja yölläkään lämpötila ei laskenut pakkasen puolelle. Perjantaina Sorvalin Tane vakuutteli yhdelle sun toiselle, että kyllä jää kantaa.

Joitain pilkkijöitä oli kuulema jäänyt pois, koska eivät vakuutteluista huolimatta luottaneet jään kantokykyyn.Tane informoi kolmesta paikasta lahdella, minne ei ehkä ole syytä mennä kaloja narraamaan heikon jään takia.

Ei ollut mitään syytä ottaa riskejä jäällä liikkuessa, koska kaloja tuli joka puolelta ja mikä parasta jokaiselle. Usea pilkkijä kuului huudahtavan, että tein omat enkat, joten onnistumisen iloa kokivat muutkin kuin podiumilaiset.  Katso tulokset täältä Pilkkikisatulokset 13.4.2024. Punnituksen ja palkintojen jaon jälkeen söimme Liisan ja Aulin grillaamat makkarat.  Samoja henkilöitä on kiittäminen kahvista ja  Huimalan Marjalle kiitokset uunituoreista voisilmäpullista.

Sää suosi erityisesti kilpailujen jälkeen, mutta ei moittimista kalastuksen aikanakaan.  Pilkkitapahtumassa oli mukava tunnelma, joten eiköhän perinne jatku? Jää olisi kantanut useammankin pilkkijän.

Kiitos kaikille mukana olleille, hymy oli herkässä muillakin kuin voittajilla.

Teksti Arja Sorvali; kuvat Liisa Kronholm ja Arja Sorvali

Kyläyhdistyksen vuosikokous 25.2.2024

Vuosikokoukseen osallistui 14 henkilöä.  Tilinpäätös osoitti yli 3000 €:n ylijäämää ja toiminnantarkastajat olivat lausunnossaan hyväksyneet tilit ja toiminnan. Rahastonhoitaja Eeva Viia luki pääkohdat tilinpäätöksestä, minkä jälkeen kokous vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi tilivelvollisille vastuuvapauden.

Kyläyhdistyksen hallituksen vuodelle 2024 muodostavat Mari Järvinen puheenjohtaja, Eeva Viia varapuheenjohtaja; Heli Rämä (uusi) rahastonhoitaja, Arja Sorvali sihteeri, Liisa Kronholm, Virpi Kousa, Matti Koljonen, Ari Porkka, Riina Liski, Pirjo Puolakka, Auli Kallio (uusi) ja Satu Kukkola (uusi).

Vuosikokous hyväksyi hallituksen ehdottamat jäsenmaksut eli jäsen- sekä kannatusjäsenmaksu vuonna 2024 ovat 5 €.

Hallituksen ehdottamaan toimintasuunnitelmaan v. 2024 kokouksen osallistujilla ei ollut muita ehdotuksia.

Kyläsuunnitelman v. 2024 muutokset käytiin läpi.  Kokouksessa painotettiin maisemanhoidossa erityisesti pusikoitumisen ennalta ehkäisemistä.

Verlan Seudun Kyläyhdistys ry
Arja Sorvali
sihteeri

Joulumyyjäiset 17.12.2023

Talvisen kaunis sää vaihtui vesisateeseen edellisenä yönä tehden raitit ja pihat liukkaiksi. Kylällä huolto pelasi loistavasti hoitaen hiekoituksen kuntoon. Kiitos.

Seuratalo oli pikkujoulun jäljiltä jouluun puettu ja myyjien saapuessa paikalle salin täytti iloinen puheensorina ja myyntipöydät valmistuivat mitä hienoimpien käsitöiden, leipomusten, koristeiden, korujen valikoimista. Oli mm. puisia käyttöesineitä, keppihevosia, joulukransseja, hunajaa ja erilaisia hunajavalmisteita, hilloja, mehuja, nahkaisia laukkuja ja lompakoita, kudontatöitä, joululeivonnaisia monenmoista, suolaista ja makeaa. Jouluiseen ruokapöytään laatikoita, sokerileivonnaisia, suloisia pieniä piparkakkutaloja. Ensimmäistä kertaa myyjäisissä oli myös ulkona myyjä jolla oli autossa myytävänä Ylämaankarjan lihatuotteita ja ruisleipää. Joulukuusenkin olisi ollut mahdollisuus ostaa. Arpajaispöytää hoiti Helena rutiinilla ja eipä montaa arpaa jäänyt myymättä sillä pöytä oli lähes tyhjä myyjäisten lopuksi.

Todellakin jokaiselle jotakin ja niin moni tulikin paikalle että oli ajoittain tungosta ensimmäisen tunnin aikana.

Puffetissa puurokauhaa pyöritteli Eeva. Liisa ja Virpi paistoivat pieniä karjalanpiirakoita sekä torttuja. Arja ja Mari touhusivat mitä sattuivat edestään tekemistä löytämään. Puuro ja tarjottavat kahvin tai glögin kanssa maistuikin hyvin myyjäisväelle sillä ajoittain oli pöydät täynnä, mutta maltilla selvisi ja kohta oli edessä lautasella höyryävä riisipuuro.

Myyjäisten parituntinen oli taas monelle se kohtaamispaikka, entisiä verlalaisia, naapureita tai muuten vain tuttuja. “Olipa kiva nähdä” – kuului sieltä täältä, voisi jopa sanoa, hyvän mielen myyjäisissä.

Myyjäisten loputtua loppui myös seuratalon joulu. Koristeet laatikoihin odottamaan ensivuoden joulutapahtumia ja kuusi pihalle. Olipa hommaa, toiset aamusta asti keittiössä ja sitten vielä loppusiivoja iltapäivällä. Ei ihme että tätä tonttuväkeä väsytti, oli koko päivän urakka.

Nyt on kuitenkin aika rauhoittua joulun viettoon. Nautitaan niistä hankituista herkuista, kääriydytään lämpöiseen neulomukseen ja nautitaan kuuma glögi.

Tunnelmallista joulua.

Pj-Mari

Kuvagallerian kuvat Mari Järvinen

Pikkujoulut 5.12.2023 klo 18 alkaen

Pikkujoulut taas omalla paikallaan, perinteisesti jo vuosien ajan.

Aloituksen Lucia-kulkue kynttilöiden valossa ja musiikin soidessa teki vaikutuksen tuoden todellista rauhallista joulun tunnelmaa. Puheenjohtaja toivotti kaikki tervetulleiksi pienin saatesanoin, minkä jälkeen Ilpo Hellsten toi Verlan Kirin tervehdyksessä tietoomme yhdistyksen lopettamisen ja Kyläyhdistyksen saamista rahavaroista käytettäväksi liikuntaan.

Karoliina Ilonojan säestäessä jouluiset yhteislaulumme, niin hyvin maistui riisipuurot ja vatsat täynnä oli hyvä jatkaa ohjelmaa. Auli Kallion runo Sapinavuoren tontusta oli hauskasti paikallisuuteen vetoava.

Kuntolaatikolla kävijöiden kesken suoritettiin arvonta. 20€ n lahjakortin Kauppakeskus Veturiin voitti Johanna Sorsa. Onnittelut.

Kyläyhdistys muisti Verlaan syntynyttä vauvaa, Hilla Viljasta, pienellä lahjalla.

Sittenpä oli yleisönkin aika saada vähän liikettä. Tonttujumpan veti Pirjo Puolakka ja tonttuina mallia yleisölle näyttivät Eeva ja Arja. Hauskaa oli ja tätähän voi vaikka treenata lisää jouluherkuttelun lomassa.

Maistuvat torttukahvit miesten tarjoillessa kahvit pöytiin kerkisimme juuri juoda ja aloittaa laulua kun Joulumuori sieltä kopsutteli sisälle. Pukilla oli niin kamala joulustressi (- ja kutina) että Muori oli päättänyt jättää pukin kotiin toipumaan ja hoitaa hommat itse. Lapset saivat paketteja ja harjoittelivat muorin kanssa laulamista.

Loppuohjelmana suoritettiin arvonta. Arpoja oli Pirjo myynyt runsaasti ja pöytä notkui arvottavia tuotteita. Kiitos kaikille lahjoittajille. Pääpalkintona oli tänä vuonna herkkukori, jonka voitti Seppo Pukkila. Onnittelut.

Nyt on aika hiljentyä joulunaikaan. Pakkanen paukkuu nurkissa ja talven kauneus luo tunnelmaa. Toivotamme jokaiselle iloa ja rauhaa jouluun.

Teksti
Pj- Mari

Gallerian kuvat:  Mari Järvinen (mj), Marja Andersson (ma), Riina Liski (rl) ja Arja Sorvali (as)